Motor

Navigatie:

Praktijkexamen Deel 2

Het praktijkexamen deel 2 ofwel het AVD examen is het rijden op de openbare weg. Dit examen duurt ongeveer 55 minuten. Voordat je opgaat voor het examen deel 2 MOET je je theoriecertificaat motor hebben gehaald. Zorg dus dat je er tijdig mee begint! 

Voor het examen deel 2 dien je mee te nemen: een geldig theoriecertificaat A, een geldig identificatiebewijs en een oproepkaart die je vanaf de rijschool meekrijgt en het uitslagformulier deel 1.

Het AVD examen:


Begin van het examen

Eerst heb je een inleidend gesprek met de examinator in het examencentrum. Dan volgen op het parkeerterrein de ogentest en een aantal voorbereidings- en controlehandelingen bij de examenmotor.

De rit

Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en je rij-instructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

Na afloop

Direct na afloop van het examen verkeersdeelneming vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

Geslaagd en dan? 

Als je (eerst voor Voertuigbeheersing en daarna voor Verkeersdeelneming) bent geslaagd, word je Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register. De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het examen. De registratie van de Verklaring van rijvaardigheid is drie jaar geldig, de registratie van de Verklaring van geschiktheid een jaar.

Bij het gemeentehuis in je woonplaats kun je tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, je rijbewijs aanvragen.

Om bij de gemeente voor het rijbewijs in aanmerking te komen, moet je op het moment van aanvraag in Nederland wonen en in het jaar daarvóór minstens 185 dagen in Nederland hebben gewoond.

Gezakt? 

Wanneer je bent gezakt, licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Het uitslagformulier met deze punten kan je instructeur achteraf voor je uitdraaien. Het is verstandig deze punten te bespreken met je instructeur in verband met vervolglessen.